Nivel: Contabil sef
Intrat: 12/17/2004 Postari: 598 Locatia: Bucuresti
| Scurt:
ART. 46 Definirea veniturilor din activitati independente (4) Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
ART. 50 CF Stabilirea venitului net anual din drepturile de proprietate intelectuala (1) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se stabileste prin scaderea din venitul brut a urmatoarelor cheltuieli:
a) o cheltuiala deductibila egala cu 40% din venitul brut;
b) contributiile sociale obligatorii platite.
ART. 52 Retinerea la sursa a impozitului reprezentând plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente (1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentând plati anticipate, din veniturile platite: a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala; ... (2) Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza: a) în cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a) - e), aplicând o cota de impunere de 10% la venitul brut; .... (3) Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a fost platit venitul, cu exceptia impozitului aferent veniturilor prevazute la alin. (1) lit. f), pentru care termenul de virare este reglementat potrivit titlului IV. (4) Contribuabilii care obtin venituri pentru care platile anticipate se calculeaza potrivit alin. (2) lit. a) pot opta pentru impunerea veniturilor potrivit prevederilor art. 78. ...
adica pentru impunerea cu 16% ...
Intrebare intrebatoare: daca beneficiarul opteaza pentru retinere finala 16% mai beneficiaza de deducerea de 40%??
|
|

Intrat: 7/9/2005 Postari: 523 Locatia: SIBIU
| SIGUR, ASTA FIIND O CHELTUIALA FORFETARA -VEZI SI LA CHIRII 25%- De altfel cei cu retinerea de 10% vor fi impozitati pentru diferenta pana la 16% la depunerea declaraiei anuale... respectiv amana acest impozit. |
|

Nivel: Director economic
Intrat: 12/8/2004 Postari: 1,485 Locatia: Bucuresti
| Eu nu cred; atunci cand retii la sursa nu aplici si deducerea de 40% ci doar procentul de 10%. daca aplica pentru impozitarea cu 16% nu mai depune declaratia anuala si nu mai beneficiaza de deducere. |
|

| se poate... adica 10% din brut rest de plata = 90... apoi la decl anuala venit net = 60 imp 16% = 9.6 imp platit 10 ----> primeste 0.4? ori la 16% din 100-40 ----> 9,6 impozit deci gata regularizat.
dar daca scaderea ar fi de 20% imp cu 10% din brut ----> la decl an vn net 80 imp 16% 12,8 deci de plata 2,8 la sursa 16% din 100-20 ar rezolva direct problema imp fiind 12,8 lei
asa am judecat eu... dar am observat mereu neconcordante fata de gandirea fiscului; asa ca: cum o fi!? |
|

| pitus wrote: dar daca scaderea ar fi de 20% imp cu 10% din brut ----> la decl an vn net 80 imp 16% 12,8 deci de plata 2,8 la sursa 16% din 100-20 ar rezolva direct problema imp fiind 12,8 lei
nu inteleg ce-i cu scaderea de 20% ?!
problema e ca nu se specifica faptul ca la impunerea initiala (de 10% sau 16%) se poate acorda si deducerea de 40%! Ci numai la regularizarea anuala
|
|
 Nivel: Contabil junior
Intrat: 1/15/2009 Postari: 10
| Daca in 2009 s-a optat pentru impunerea cu 16% la sursa, se poate depune acum declaratia 200 cu aplicarea cheltuielilor forfetare? Ar rezulta ceva bani de recuperat.
Merci, Andrea |
|

| Eu sustin in continuare ca nu se mai poate. Deducerea se acorda la calculul anual si nu mai e cazul daca impunerea de face finala, cu 16% |
|

| de unde se vede aceasta optiune Andrea? Intreb ca nu stiu daca este un rand separat in vreo declaratie, sau daca se aduce la cunostinta la fisc - daca nu putem zice ca am calculat gresit impozitul si depunem declaratia 200 pentru regularizare... Lexus are dreptate cu imp de 16% finala, nu se scade cheltuiala forfetara... eu zic ca daca am scazut-o, in cazul a 40% suntem pe aproape de 10%, respectiv 9.6% deci am gresit cu 0.4% pentru care putem plati majorari... Un calcul similar la alte deduceri forfetare ne face sa optam sau nu pt. impunere finala; iata si un articol de presa:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-poate-fi-evitata-declaratia-anuala-pe-venit-892608.html
|
|
|
Guest |