Nivel: Expert contabil
Intrat: 2/7/2006 Postari: 193 Locatia: Bucuresti, Sectorul 2
| Buna ziua... Daca in luna iunie 2010, s-a hotarat stornarea unor venituri din 2009, incheindu-se si un act aditional in acest sens, pentru servicii neprestate conform contractului, care fata a cubului o priviti: 1. le judecati prin prisma faptului ca sunt venituri aferente anului 2009 si operati factura pe 1171, faceti rectificativa la 101 ? (daca s-au platit deja dividendele... ce se intampla?) 2. actul aditional s-a incheiat in iunie, factura emisa cu data de iunie, deci le puteti considera ca isi produc efecte in iunie 2010 (ad 704), atata timp cat oricum toate impozitele au fost platite la timp?
Astept pareri si argumente. Multumesc mult si spor la treaba. |
|
 Nivel: Contabil sef
Intrat: 7/25/2005 Postari: 568 Locatia: Bucuresti
| din punctul meu de vedere nici 1 nici 2 facturarea unor servicii se face in momentul efectuarii lor sau poate sunt venituri in avans care se vor presta in 2010 si atunci nu intra in discutie 1174 daca vrea sa se factureze in avans, se considera avans si nu sunt servicii
faptul ca facturez niste sume si nu sunt incasate si ajung la concluzia ca mai bine le stornez e alta mancare de peste si pot aparea probleme la control, stiu cazuri |
|
| Septimiu wrote:din punctul meu de vedere nici 1 nici 2 facturarea unor servicii se face in momentul efectuarii lor sau poate sunt venituri in avans care se vor presta in 2010 si atunci nu intra in discutie 1174 daca vrea sa se factureze in avans, se considera avans si nu sunt servicii faptul ca facturez niste sume si nu sunt incasate si ajung la concluzia ca mai bine le stornez e alta mancare de peste  si pot aparea probleme la control, stiu cazuri
Cred ca nu m-am exprimat bine... si nu s-a inteles... Veniturile facturate in 2009 sunt neincasate, STORNATE in iunie 2010. In luna iunie 2010 vin pe baza de act aditional in care pe baza dovezilor clientului, recunoastem prestatia serviciului neconforma contractului si stornam venitul. Si revin la intrebarea de mai sus. Multumesc. |
|
| Septimiu wrote:din punctul meu de vedere nici 1 nici 2 faptul ca facturez niste sume si nu sunt incasate si ajung la concluzia ca mai bine le stornez e alta mancare de peste
daca le dadeam jos ca nu le-am incasat, pana la control ma mancau de vie asociatii nerezidenti, ca inseamna ca isi iau la anul mai putine dividende... Le prezint P&L lunar... cu toate explicatiile posibile... |
|
Intrat: 7/25/2005 Postari: 568 Locatia: Bucuresti
| puteai sa faci provizioane nerezidentii astia trebuie sa inteleaga legislatia romana daca fac firme aici |
|
| Septimiu wrote:puteai sa faci provizioane nerezidentii astia trebuie sa inteleaga legislatia romana daca fac firme aici La momentul intocmirii bilantului pe 2009 aveam un act aditional in care se mentiona plata... nu am avut cunostinta de ceea ce a aparut ulterior... dar oricum intrebarea mea era alta...
Quote:Daca in luna iunie 2010, s-a hotarat stornarea unor venituri din 2009, incheindu-se si un act aditional in acest sens, pentru servicii neprestate conform contractului, care fata a cubului o priviti: 1. le judecati prin prisma faptului ca sunt venituri aferente anului 2009 si operati factura pe 1171, faceti rectificativa la 101 ? (daca s-au platit deja dividendele... ce se intampla?) 2. actul aditional s-a incheiat in iunie, factura emisa cu data de iunie, deci le puteti considera ca isi produc efecte in iunie 2010 (ad 704), atata timp cat oricum toate impozitele au fost platite la timp? Sa incerc sa zic teoria mea... desi asteptam ceva pareri: -Principiul independentei exercitiului ma obliga sa duc veniturile(stornarile lor) in perioada la care se refera. -Actul juridic in baza caruia am facut stornarea veniturilor, avand data de iunie 2010 si factura fiind cu data de iunie 2010, as putea sa zic ca isi produce efectele in 2010 Vine insa prevalenta economicului asupra juridicului si ajung la concluzia ca trebuie sa le duc in 117 si sa fac rectificativa la 101... ceea ce nu imi convine de loc... si speram ca cineva sa imi dea o alta solutie-salvatoare ... care sa imi contrazica rationamentul meu... |
|

Intrat: 3/11/2005 Postari: 608 Locatia: Arad
| OMFP 3055/2009
44 - (1) Principiul intangibilitatii. Bilantul de deschidere pentru fiecare exercitiu financiar trebuie sa corespunda cu bilantul de inchidere al exercitiului financiar precedent. (2) Modificarea politicilor contabile se efectueaza numai pentru perioadele viitoare, incepand cu exercitiul financiar urmator celui in care s-a luat decizia modificarii politicii contabile. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai de la inceputul unui exercitiu financiar. Nu sunt permise modificari ale politicilor contabile pe parcursul unui exercitiu financiar. (3) In cazul modificarii politicilor contabile si corectarii unor erori aferente perioadelor precedente, nu va fi modificat bilantul perioadei anterioare celei de raportare. (4) Corectarea pe seama rezultatului reportat, a erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente, nu se considera incalcare a principiului intangibilitatii.
Corectarea erorilor contabile 63 - (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente. (2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor. (3) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care: a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise; b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale. Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor. (4) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere. (5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat. (6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative. Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor. (7) In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate. (8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii. In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative. (9) Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila si programele informatice utilizate.
Inreg.corectiei se face in iunie 2010, de regula pe seama 1174.2009 (eroarea putea fi identificata la data bilantului 2009 = servicii neprestate), si se prezinta in notele la bil.2010, daca e semnificativa. Adica daca reprezinta o eroare in masura sa afecteze deciziile adm/asociatilor/altor utilizatori ai sit.fin.2009 (se calculeaza de ex.ponderea veniturilor stornate in total C.A.si daca adm/asoc.zice ca e o pondere semnificativa, atunci si eroarea e semnificativa). Totul e relativ... Daca nu e o eroare semnificativa, o poti inreg. in 704 in 2010 (vezi pct.63 (6) de mai sus) Da, ar trebui sa faci si rectificativa la D101. E in interesul firmei, nu ?
Deci iti recomand ca eroarea ce a determinat stornarea din iunie 2010 sa nu fie o eroare semnificativa...
|
|
| Lorenzo... multumesc foarte mult pentru raspunsul tau. Apreciez deasemenea si sfatul final. Mi-am facut politicile contabile acum cateva luni si am mentionat in ele ca se corecteaza pe seama rezultatului reportat erorile semnificative.... Din pacate nu o pot face nesemnificativa. |
|
|
Guest |