Nivel: Tata ANAF
Intrat: 11/2/2009 Postari: 97 Locatia: Bucuresti
| Vad ca nu vrea nimeni sa deschida cutia Pandorei, asa ca o sa incep eu. Care credeti ca este varianta optima (si de ce) din punct de vedere al efectelor generate. Dupa mine, fara sa am studii de specialitate, (lasand la o parte varianta "Restructurari de personalsi reduceri de cheltuieli" care ar fi optima dar nu-i dau atata credit lui Boc), as zice ca majorarea TVA este de preferat. De ce ? Pentru ca ar limita consumul la strictul necesar. Voi ce ziceti ? Poate solutia inseamna reluarea creditarii si a consumului excesiv? |
|

Nivel: Contabil autorizat
Intrat: 8/24/2005 Postari: 63 Locatia: Brasov
| Eu am o opinie liberal-conservatoare, taxe si impozite mici cu reduceri radicale de cheltuieli bugetare, daca as fi lucrat la FMI eram in stare sa ma cert cu clientul pe asa ceva, intotdeauna se poate. |
|
| mutual wrote:Eu am o opinie liberal-conservatoare, taxe si impozite mici cu reduceri radicale de cheltuieli bugetare, daca as fi lucrat la FMI eram in stare sa ma cert cu clientul pe asa ceva, intotdeauna se poate. Sa zicem ca X este deficitul. Tu propui sa fie scos integral din cheltuieli acest X, dar asta e fictiune pt. Romania. Pe de o parte nu poti sa reduci prea mult personalul bugetar fara sa elimini din birocratie (adica sa regandesti fluxul unor procese si sa implementezi o infrastructura informatica) lucruri care la noi cer ani de zile si costa mai mult decat deficitul bugetar actual (vezi aici despre portalul e-Romania) |
|
| Fara sa ma exprim foarte coerent, din ce am tot vazut si auzit zilele astea, cam acestea sunt scenariile posibile :
Scenariul pt. marirea cotei unice face ca noi sa ne restrangem cheltuielile, cumparam mai putina materie prima, vorbim mai putin la telefon , reducem numarul telefoanelor din firma, a consumabilelor, ... , si mai reducem si personalul, ca daca tot nu mai avem productie ce sa facem cu ei. Firmele cu partenere sunt fortate sa procedeze la fel si uite asa se reduce consumul, deci scade productia si creste somajul.
Scenariul pentru cresterea TVA, acel "p" mic din formaula valorii marfii: m=c+v+p , care se acumuleaza, are sens doar daca marfa se vinde, daca sta pe stoc este zero! Restrangerea puterii de cumarare prim majorarea TVA genereaza in principiu aceleasi efecte ca si scenariul de mai sus cu diferenta ca va face putina curatenie in multitudinea de firmulite si pfa-ri cu servicii si produse (vor ramane doar cei mai buni).
Solutia neviabila (cat mai putem consuma pe crefit): Reluarea creditarii care duce la cresterea consumului deci marirea productiei adica reluarea investitiilor deci scaderea somajului adica acumularea plusvalorii (rostogolirea TVA).
Voi ce ziceti ? (sa nu dati prea tare ca tot ce am scris sunt din "cultura TV"). |
|

| Tzepii wrote:Sa zicem ca X este deficitul. Tu propui sa fie scos integral din cheltuieli acest X, dar asta e fictiune pt. Romania. Pe de o parte nu poti sa reduci prea mult personalul bugetar fara sa elimini din birocratie (adica sa regandesti fluxul unor procese si sa implementezi o infrastructura informatica) lucruri care la noi cer ani de zile si costa mai mult decat deficitul bugetar actual ( vezi aici despre portalul e-Romania)
Evident ca incepe discutia (despre) politica, eu mi-am exprimat numai o pozitie de economist.
Ex. de reducere a cheltuielilor cu personalul, extras din domeniul nostru: eliminarea birocratiei legate de evidenta contribuabilor la ANOFM, Casa de pensii, ITM, CNAS si poate altele legate de asigurarile sociale - calculul tuturor ajutoarelor sociale se poate face de la ANAF pe baza fiselor fiscale unde exista o evidenta a veniturilor declarate pe contribuabili, sume care redundant se regasesc intr-o forma sau alta in declaratiile lunare depuse de platitorii de venituri personale. Ar putea fi concediati imediat zeci de mii functionari.
Alt ex. - depunerea simplificata a oricaror declaratii la ANAF (exclusiv) pe net si fara aberatia semnaturii electronice platite, oare gmail sau yahoo mail ar exista daca nu ar fi destul de sigure dpdv al accesului parolat, reglarea oricaror probleme birocratice cu ANAF si prin internet pe baza acestui acces personalizat, reglari de sume, rectificari de declaratii, atestari fiscale s.a. Alte citeva mii de functionari inutili la ghisee ar putea fi concediati.
Concedierea functionarilor publici fara nicio compensare pentru ca in baza Legii 198 acestia au un statut care le permite angajarea cu prioritate daca au mai lucrat in sistem, exista un dosar propriu care se pastreaza permanent. Deci si-ar gasi mai usor de lucru tot in sistemul bugetar dupa reluarea activitatii in economie. Ajutorul de somaj este echitabil si suficient pentru a-i motiva sa caute de lucru in perioada de dupa concediere. Plus ca dpdv moral este corect, au fost recompensati cu stimulente, premii, alte drepturi in ultimii 10 ani fara sa fie presati vreodata cu responsabilitatea inactivitatii, neglijentelor, abuzurilor, spagii zilnice.
Intocmirea de urgenta a cataloagelor de preturi pe produse ce vor trebui respectate strict la achizitiile publice indiferent de ordonatorul de credite, preluarea unor modele de calcul a costurilor pentru aceste licitatii din Germania, Danemarca, Austria, Suedia, Norvegia unde se pare ca lucrurile merg ceva mai corect si bine.
O treaba dura, cruda, dar corecta este sistemul nou introdus la compensarea medicamentelor, este o metoda perversa de a taia si din pensii. In opinia mea, sanatatea trebuie sa fie asigurata cat mai mult in sistem privat, de ex. numai bugetarii sa aiba un sistem propriu de asigurari de sanatate si sa coste orice abuz de comportament.
Eliminarea teoriei contributivitatii in domeniul pensiilor, este o aberatie economica, din ceea ce se aduna la buget azi se platesc pensii tot azi - ar trebui stabilita anual o pensie medie ce poate fi platita tuturor pensionarilor pe baza estimarilor bugetare din incasarile anuale din CAS si impartite la numarul mediu de pensionari in plata, cu diferentiere de maxim 30-40% intre cea mai mica si cea mai mare pensie. Moral este corect iarasi pentru actualii pensionari care au votat voios regimul Iliescu de 2-3 ori, regimul responsabil de lipsa unei reforme rapide economice postcomunism, asa cum s-a facut in Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia, Slovacia, plus ca au incasat pensii mai mari decit ar fi trebuit conform veniturilor bugetare. Nu mi se pare corect ca generatiile mai tinere sa plateasca in viitor dobanda an de an numai ca sa traiasca bine azi si miine foarte multi pensionari actuali care s-au complacut si nu au facut TOTUL ca sa-si asigure niste rezerve financiare pentru batrinete, indiferent ca ar fi fost un sistem privat de pensii sau propriile depozite bancare, imobile, terenuri, actiuni bursiere sau altele.
Si sa nu uitam de venituri: controlul oricarei miscari de bani in domeniul persoanelor fizice, prin banca sau in numerar, fie la achizitia de bunuri (i)mobile, fie la plata impozitelor locale, a diverselor taxe de autorizare, constituirea de depozite bancare, plasamente in titluri financiare - verificarea fisei fiscale anuale si compararea cu sumele utilizate anual si inregistrate intr-un fel sau altul. Diferentele in plus constatate ar putea fi impozitate cu 25-30% dupa un control sumar si rapid prealabil. In cazul donatiilor se poate merge la sursa si verificarea poate fi continuata in amonte. Nu cred ca ar fi o problema prea dificila pentru legiutor in modificarea CF si CPF pe tema asta. |
|
| Update de ultima ora - Sebastian Vladescu declara : "Numarul variantelor de reducere a deficitului pe care le analizam s-a restrans la una sau doua. Probabil ca maine (n.red. vineri) vom avea decizia finala"
Haideti macar sa facem un pronostic sa vedem cine giceste care sunt cele 2 variante Eu zic ca vor fi marite TVA-ul si cota unica. |
|

Nivel: Contabil sef
Intrat: 7/9/2005 Postari: 524 Locatia: SIBIU
| creste cota unica la 19%
|
|

| TVA 22% + 10%, se mai reduc din operatiunile si produsele/serviciile cu TVA redusa.
TVA 5% sau 10% pentru orice tranzactie imobiliara (inclusiv intre persoane fizice).
Cota unica 20%
Taxe si impozite locale +100%
|
|

Nivel: Director economic
Intrat: 12/8/2004 Postari: 1,485 Locatia: Bucuresti
| - taierea pana la zero a subventiilor astfel incat sa nu mai fim o tara de asistati sociali: caldura, gazele, energ electrica, cartela de metrou, biletul CFR - reducerea gratuitatilor pe mijl de transport in comun pt pensionari, lim la un nr de deplasari - modificarea alocatiei de stat pt copii si a trusoului in functie de venitul parintilor - triplarea imp pe proprietate (de ce suntem tara europeana cu cei mai multi proprietari??) - impozitarea suplimentara a terenurilor agricole neexploatate - eliminarea deducerilor pt diferite tipuri de venituri: chirii, dr de autor etc, - introducerea "taxarii inverse" in cat mai multe domenii de activitate - demararea unui control escesiv de riguros de o comisie independenta a tuturor persoanelor pensionate medical, fara exceptie; acolo unde se constata frauda da-le in cap - tva majorat pentru dif tipuri de produse, micsorare pt alimente de baza - cota unica micsorata cu 2-3procente, eliminarea insa a majoritatii deducerilor din titlul 2 (ch sociale, sponsorizari, pregatire profesionala etc) - impozitarea samsarilor de masini!! - obligativitatea tuturor proprietarilor sa reconditioneze periodic fatadele cladirilor (blocuri sau case) pecum si a instalatiilor de utilitati: sa vezi aici impuls pt firmele de constructii - legalizarea rapida a societatilor de tip holding - PRIVATIZAREA unor servicii publice !
asta pe nerasuflate ...revin
|
|

| Ma bucur ca n-am avut dreptate cu cresterea impozitarii, sper sa se aplice consecvent si totusi echitabil macar acest program propus.
Totusi, sub un anumit nivel (700-800 lei/luna) nu ar trebui reduse veniturile, nu este echitabil sa se aplice 15-25% in mod uniform, pana la urma solidaritatea se poate manifesta si prin eventuala acceptare a reducerii mult mai mari a veniturilor de catre cei cu salarii mai mari (sau sa-si dea demisia si sa caute de lucru pe piata libera).
Se pare ca sursa acestui program de sacrificiu este B.N.R. - d-ul Isarescu si consilierii sai. TOATA STIMA! |
|

Nivel: Contabil sef
Intrat: 7/9/2005 Postari: 524 Locatia: SIBIU
| -alocarea de terenuri pentru noi cimitire si extinderea incinerarilor... -dirijarea economiilor catre acoliti, alegeri anticipate - sunt atatia politicieni in opozitie cu foamea-n gat-sa vie si ei sa ne jumuleasca... ***** sunt rau si rog pe Dumnezeu sa ma ierte si sa ne ajute! |
|
| mutual wrote:Ma bucur ca n-am avut dreptate cu cresterea impozitarii, sper sa se aplice consecvent si totusi echitabil macar acest program propus.
Totusi, sub un anumit nivel (700-800 lei/luna) nu ar trebui reduse veniturile, nu este echitabil sa se aplice 15-25% in mod uniform, pana la urma solidaritatea se poate manifesta si prin eventuala acceptare a reducerii mult mai mari a veniturilor de catre cei cu salarii mai mari (sau sa-si dea demisia si sa caute de lucru pe piata libera).
Se pare ca sursa acestui program de sacrificiu este B.N.R. - d-ul Isarescu si consilierii sai. TOATA STIMA!
Si eu ma bucur ca nu e ca mine. Cred ca e corect sa se aplice uniform, mai putin pentru pensionari. |
|
|
Guest |