L-am postat din nou.Cel de dimineatza s-a sters. Avand in vedere multiplele discutii care iau nastere pe baza acestui subiect m-am gandit ca e necesar... > SUETA DE CONTABILITATE > RESURSE UMANE > Calcul concedii medicale 2006-Norme 158/2005
Forum Taverna Economica Firma contabilitate Class Fin Expert Bookmark and Share
Bine ai venit, VIZITATOR Cauta | Subiecte active | Intrare | Inregistrare

Calcul concedii medicale 2006-Norme 158/2005

OptionsCalcul concedii medicale 2006-Norme 158/2005
Subiectul anterior · Subiectul urmator
sorina v.
Postat: Monday, February 20, 2006 4:07:59 PM

Nivel: Contabil sef

Intrat: 1/21/2005
Postari: 611
Locatia: Suceava
L-am postat din nou.Cel de dimineatza s-a sters.

Avand in vedere multiplele discutii care iau nastere pe baza acestui subiect m-am gandit ca e necesara o sinteza a Normelor de aplicare a OG 158/2005

-asiguratul este obligat sa instiinteze angajatorul in termen de 3 zile de la data acordarii CM
-certificatul se prezinta de asigurat pana pe data de 5 ale lunii urmatoare cel tarziu,impreuna cu cererea tip privind solicitarea indemnizatiei (anexa 9 din Norme)
-certificatele cu codurile 02,03,04,10,11 se depun de asigurat direct la casele teritoriale de pensii (art.23 din Norme)
-baza de calcul= media veniturilor lunare pe ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare
-daca asiguratul nu are lucrate ultimele 6 luni complet se iau in calcul 6 luni stagiu de cotizare din ultimele 12 luni (suma zilelor de stagiu trebuie sa fie egala cu suma zilelor ultimelor 6 luni anterioare acordarii CM)
-se asimileaza si alte perioade(somaj,concedii medicale,CIC,stagiu militar,pensie invaliditate gr.II,pensie nevazatori,curs zi invatamant universitar cu conditia absolvirii acestuia)
-daca stagiul de cotizare < 6 luni pt situatiile prevazute la art 9 si 31 din OG 158,baza de calcul = media veniturilor lunare la care s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii
-din duratele calendaristice ale concediilor medicale se platesc zilele lucratoare
-daca asiguratul lucreaza la mai multi angajatori,indemnizatiile se calculeaza si se platesc de fiecare angajator in parte.Exemplarele 1 si 2 in original se predau la angajatorul la care are venitul cel mai mare,iar la ceilalti angajatori se predau copii legalizate ale exemplarelor 1 si 2
-nu este necesar stagiu de cotizare in cazurile::urgente medico chirurgicale,tuberculoza,boli infectocontagioase din gr A,neoplazii si SIDA
-CM se suporta de angajator sau din bugetul FNUAS
-pt CM acordate cu intrerupere ,acestea se iau in calcul separat
-pt CM acordate in aceeasi luna ,fara intrerupere ,dar pt afectiuni diferite ,CM se calculeaza separat(nu se cumuleaza)
-pt 2 sau mai multe CM acordate in aceeasi luna ,pentru aceeasi afectiune si fara intrerupere,calculul indemnizatiei se face cumulat
-indemnizatiile se platesc de catre angajator urmand a fi recuperate din FNUAS datorat de catre acesta in luna curenta,iar daca CM este mai mare se vor recupera din FNUAS datorat pe lunile urmatoare

MOD DE CALCUL CONCEDII MEDICALE

Mzbci = suma V / NTZ

Mzbci = media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor
suma V = suma veniturilor pe ultimele 6 luni
NTZ = nr.total de zile lucrate pe ultimele 6 luni

Ci= Mzbci x ...% NZLCM

Ci = cuantumul indemnizatiilor de asigurari soc.de sanatate
NZLCM = nr.zile lucratoare din CM

Exemplu:
luna 1 2 3 4 5 6
venit 500 500 500 500 500 500
nr.zile 21 19 21 20 21 20
stagiu

suma V = 6x500 lei = 3.000 lei
NTZ = 21+19+21+20+21+20 =122 zile
Mzbci = 3.000lei / 122 zile = 24,5902 lei
Sa presupunem ca procentul este 75% ,conform codului de pe certificatul medical
NZLCM = 22 zile(avem CM pe toata luna)
Ci = Mzbci X 75% X NZLCM = 24,5902 lei X 75% X 22 = 405,7377 lei adica 406 lei rotunjit
sorina v.
Postat: Monday, February 20, 2006 4:17:03 PM

Intrat: 1/21/2005
Postari: 611
Locatia: Suceava
Si contributii aferente concediilor medicale

ANGAJATOR:
1.pt CM suportate din fond de salarii
-0.75% FNUAS(am ceva indoieli in ceea ce priveste acest fond,astept si alte opinii)
-0.75% comision ITM
-7% fond sanatate
-2.5% ajutor somaj
-9.5% la un sal minim pe economie *nr. zile de medical /nr de zile din luna

2.pt CM suportate din FNUAS
-0.75% FNUAS(si aici am indoieli)
-contributie sanatate pt CM 6.5%X2X salariul

ANGAJAT
-1% somaj pentru primele 30 zile de CM(daca CM>30 zile nu se mai plateste 1%)
silvia
Postat: Wednesday, February 22, 2006 7:17:16 AM

Intrat: 1/31/2005
Postari: 946
Locatia: Bucuresti
As incepe cu marturisirea ca n-am putut suferi niciodata CM-urile, dar "le metier oblige". Asa ca iata ce am inteles dupa ultimile reglementari:
Prin fond de salarii realizat se intelege totalitatea sumelor utilizate de un angajator pentru plata drepturilor salariale sau de natura salariala. Adica   totalul salariilor "normale"+CM-urile suportate de angajator (alea 7, 12 sau 17 zile). Asta insemna, pentru mine, ca obligatiile patronale se suporta numai la CM-urile platite de angajator/patron. Pentru ce se suporta din diversele fonduri nu se datoreaza nimic la patronale. Despre obligatiile salariale? Ce mai avem? 1% fondul de somaj la salariul de baza numai pentru primele 30 de zile de CM. Impozit pe venit? Obligatoriu pentru CM-uri "normale". Fac exceptie cele pentru risc maternal si maternitate ca asa ne zice art 42 lit a) din Codul Fiscal. Ce ne aduce nou OG 158, 221, 269, 60/32 etc? Faptul ca urmatoarele CM-uri se suporta din cota de contributie pentru concedii si indemnizatii:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
Si in acest caz, ca obligatie salariala sunt nevoita sa calculez impozitul pe salariu si CAS 9,5%*salariul minim/nr zile lucratore din luna*nr de zile lucratoare CM si atunci am nota contabila
641=421
6453=4315 (contributie CM)
423=421 4312 444
4315=423

Asta in timp ce   CM-urile pentru accidente de munca sau boli profesionale se suporta in continuare din CAS si atunci trebuie sa calculez cass 6.5% dupa formula salariul de baza minim brut pe tara x 2 x 6,5% / nr zile lucratore din luna*nr de zile lucratoare CM si am nota

641=421
6451=4311
423=421 4314 444
4311=423

In rest?   icon_lol
LEXUS
Postat: Wednesday, February 22, 2006 11:01:01 AM

Nivel: Director economic

Intrat: 12/8/2004
Postari: 1,468
Deci din cate m-a lamurit Silvia:
1a. cas 9.5% 8 sal minim se retine din valoarea bruta a indemnizatiei de concediu (si nu ca vechiul 6.5% ass *sal min care se retinea din cas)
1b. acest cas 9.5% calculat la sal minim intra in declaratia 100 in aceeasi oala cu restul de 9.5 , deci n-are rubrica distincta, deci nu facem analitic la 4312
2. impozitul pe salarii se calculeaza la concedii acordand si deducerile de baza+suplimentare!
3. daca eu am fond de fnuass < concediul medical de acordat recuperez in fiecare luna pana ma ia draku Sad

E cineva impotriva ??
lorenzo
Postat: Wednesday, February 22, 2006 10:32:59 PM

Intrat: 3/11/2005
Postari: 601
Locatia: Arad
sorina v. wrote:

-certificatul se prezinta de asigurat pana pe data de 5 ale lunii urmatoare cel tarziu, impreuna cu cererea tip privind solicitarea indemnizatiei (anexa 9 din Norme)

Cererea tip cuprinsa in Anexa 9 se depune NUMAI de catre persoanele prevazute la art.1 alin.(2) din OUG 158/2005, cf. Art. 67 (1) din Normele la OUG 158/2005:

Art. 67. - (1) Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul. Persoanele prevazute la art. 1 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 vor atasa la certificatul de concediu medical Cererea-tip privind solicitarea indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate, al carei model este prezentat in anexa nr. 9.

Persoanele cu pricina (obligate sa ataseze la certificatul CM Anexa 9) sunt, cf. Art.1 (2) din OUG 158/2005:

(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care nu se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1), dar sunt:
a) asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) autorizate sa desfasoare activitati independente
.

Deci am scapat de o belea.
lorenzo
Postat: Wednesday, February 22, 2006 10:44:27 PM

Intrat: 3/11/2005
Postari: 601
Locatia: Arad
LEXUS wrote:

3. daca eu am fond de fnuass < concediul medical de acordat   recuperez in fiecare luna pana ma ia draku Sad

E cineva impotriva ??

Ezista o solutie !
Sa te rogi sa nu mai intre angajatii in CM. (lumanarile sunt ieftine: 2000 ROL bucata).
Nu stiu preturile la acatiste...

Oricum, asta e ideea de baza a guvernantilor: cine are multe CM va avea de recuperat per sempre.
De aia au si infiintat FNUASS, pt.ca la o contributie mica (0,75 %), daca ai multe CM, vei avea de recuperat. Inainte se putea recupera mai omeneste din 22 % CAS.

Art. 38 (2) OUG 158/2005:

(2) Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din contributiile datorate pentru lunile urmatoare sau din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie, in conditiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

Norme la OUG 158/2005:

Art. 77. - Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din contributiile datorate pentru lunile urmatoare sau din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie.

Avand in vedere ca bugetul FNUASS abia se constituie si ca creditele alea bugetare habar nu am cand s-or constitui, singura solutie e aia cu lumanarea.
incepator
Postat: Thursday, February 23, 2006 6:08:46 PM
Nivel: Guest

Intrat: 2/12/2006
Postari: 28
sorina v. wrote:

Si contributii aferente concediilor medicale

ANGAJATOR:
1..........................
-9.5% la un sal minim pe economie *nr. zile de medical /nr de zile din luna

Nu se suporta; de angajator, ci se retine din cuantumul brut al indemnizatiei datorat salariatului.
sorina v. wrote:

ANGAJATOR:
1..........................
2.pt CM suportate din FNUAS
-0.75% FNUAS(si aici am indoieli)
-contributie sanatate pt CM 6.5%X2X salariul

-La CM suportate de FNUASS nu se datoreaza contributia de 0,75%
-Formula 6,5%X2Xsal.min. se aplica; in continuare doar la CM cauzate de accidente de munca. CM respective sunt suportate de FAAMBP si nu de FNUASS.

Cu stima
un incepator
*Ana
Postat: Thursday, March 16, 2006 4:57:38 PM

Intrat: 12/20/2004
Postari: 1,304
CAS angajator si asig accidente nu se calc la indemniz suportata de angajator - cel putin prg de CAS nu calculeaza... Deci, avand in vedere ca OUG 158/05 se refera doar la contrib asiguratului, deci da!   wave
LEXUS
Postat: Friday, March 17, 2006 12:44:35 PM

*Ana wrote:

CAS angajator si asig accidente nu se calc la indemniz suportata de angajator - cel putin prg de CAS nu calculeaza... Deci, avand in vedere ca OUG 158/05 se refera doar la contrib asiguratului, deci da! wave

Deci da cehuh ca nu calculam nici la concediile suportate de angajatorhuh wall wall
Silviaaaaaaaaaa
mstef
Postat: Friday, March 17, 2006 3:17:45 PM

Nivel: Expert contabil

Intrat: 7/27/2005
Postari: 382
LEXUS wrote:

*Ana wrote:

CAS angajator si asig accidente nu se calc la indemniz suportata de angajator - cel putin prg de CAS nu calculeaza... Deci, avand in vedere ca OUG 158/05 se refera doar la contrib asiguratului, deci da! wave

Deci da cehuh ca nu calculam nici la concediile suportate de angajatorhuh wall wall
Silviaaaaaaaaaa

Si eu sunt la fel de nelamurit/debusolat!
silvia
Postat: Monday, March 20, 2006 2:49:44 PM

dupa ce   wall wall wall wall cateva zile si   not uite la ce concluzie am ajuns:
- Pentru perioada in care indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca nu se suporta din FNUASS angajatorul nu datoreaza contributia catre asigurarile sociale de stat pentru salariatii aflati in aceasta situatie.(Conform art 26 din l 19/2000 Contributia de asigurari sociale nu se datoreaza asupra sumelor reprezentand:     a) prestatii de asigurari sociale care se suporta din fondurile asigurarilor sociale sau din fondurile angajatorului si care se platesc direct de acesta, potrivit prezentei legi; )
- Pentru perioada in care indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca nu se suporta din FNUASS, angajatorul are obligatia de a plati contributia catre FNUASS de 7% raportat la fondul de salarii pentru salariatii aflati in aceasta situatie.
- Pentru perioada in care indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca nu se suporta din FNUASS, angajatorul are obligatia de a plati contributia catre fondul de somaj de 2,5% raportat la fondul de salarii pentru salariatii aflati in aceasta situatie.
- Nu se datoreaza contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale , indiferent de sursa din care se suporta indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca.
- Pentru perioada in care indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca nu se suporta din FNUASS angajatorul datoreaza comisionul ITM .
- Pentru perioada in care indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca nu se suporta din FNUASS angajatorul datoreaza contributia pentru concedii si indemnizatii de 0.25% sau 0,75% raportat la fondul de salarii pentru salariatii aflati in aceasta situatie.

LEXUS
Postat: Monday, March 20, 2006 3:55:21 PM

Ei bine, conform programului de sanatate,
"Pentru perioada in care indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca nu se suporta din FNUASS, angajatorul NU are obligatia de a plati contributia catre FNUASS de 7% raportat la fondul de salarii pentru salariatii aflati in aceasta situatie." wall wall werd
*Ana
Postat: Monday, March 20, 2006 4:00:24 PM

Intrat: 12/20/2004
Postari: 1,304
http://www.casmb.ro/aplicatii_asigurati.php

IMPORTANT: Despre cum se raporteaza concediile

Concediul de odihna:
se datoreaza 6.5% si 7%
nu se raporteaza intrarea si/sau iesirea in/din concediul de odihna

Concediul medical:
societatile cu mai putin de 20 de salariati datoreaza doar 7% pentru primele 7 zile de concediu. Dupa aceasta perioada, nu se datoreaza nimic, iar salariatul este asigurat din oficiu. Nu se datoreaza de catre asigurat 6.5%.
societatile cu un numar de 20 - 99 de salariati datoreaza doar 7% pentru primele 12 zile de concediu. Dupa aceasta perioada, nu se datoreaza nimic, iar salariatul este asigurat din oficiu. Nu se datoreaza de catre asigurat 6.5%.
societatile cu un numar de peste 99 de salariati datoreaza doar 7% pentru primele 17 zile de concediu. Dupa aceasta perioada, nu se datoreaza nimic, iar salariatul este asigurat din oficiu. Nu se datoreaza de catre asigurat 6.5%.
nu se raporteaza intrarea si/sau iesirea in/din concediul medical, insa se calculeaza corespunzator obligatiile in luna de raportare. Obligatiile pot fi, la un moment dat, si 0 (zero) pentru luna de raportare.

Concediul de crestere a copilului pana la 2 ani:
nu se datoreaza 6.5% si 7%.
in momentul intrarii in concediu de crestere a copilului, se raporteaza salariatul ca lichidat din societate.
in momentul intoarcerii salariatului din concediul de crestere a copilului, se raporteaza ca intrat in societate.

Concediul de maternitate, sarcina si lauzie:
nu se datoreaza 6.5% si 7%.
nu se raporteaza intrarea si/sau iesirea in/din concediul de maternitate, sarcina si lauzie, insa obligatiile pentru zilele petrecute in acest concediu sunt raportate ca 0 (zero).

Concediul fara plata:
nu se datoreaza 6.5% si 7%
nu se raporteaza intrarea si/sau iesirea in/din concediul fara plata, insa obligatiile pentru zilele petrecute in concediul fara plata sunt raportate ca 0 (zero).
loredana
Postat: Monday, March 20, 2006 4:24:54 PM
Nivel: Guest

Intrat: 2/12/2006
Postari: 28
se calculeaza 7% pentru 7 , 12 , 17 zile CM (suportate de angajator) armata_PDT_30 CheesyShocked:h: SUNT SIGURA!
silvia
Postat: Monday, March 27, 2006 9:46:38 AM

Uite ce-am gasit icon_lol
http://www.casct.ro/content/agenti-ec/PROCEDURA%20DE%20RESTITUIRE.pdf
Utilizatori in acelasi subiect
Guest

NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
RSS Feed
Printeaza subiectul
Threaded
Normal

Main Forum Rss Feed RSS

©Business-area.ro. Toate drepturile rezervate.
Forum realizat in parteneriat intre Top Senior's Solutions si ClassFin Expert.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea forumului Taverna Economica şi nu pot fi preluate fără acord scris. Vă rugăm să consultaţi Termenii şi condiţiile de utilizare a site-ului.
Dacă ai întrebări sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului scrie-ne la adresa contact@business-area.ro.